Οι βασικές λειτουργίες για τις οποίες χρησιμοποιούνται τα κουφώματα είναι η ηχομόνωση, η προστασία από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και η διασφάλισή μας από τους εξωτερικούς κινδύνους. Για να παραχθεί ένα κούφωμα, από οποιοδήποτε υλικό, καταναλώνεται κάποια ποσότητα ενέργειας άρα επιβαρύνεται το περιβάλλον.

 

Ο διεθνής οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος WWF (www.wwf.org.uk) σε μια δημοσιευμένη έκθεσή του αναφέρει τα ξύλινα κουφώματα ως τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, σε σχέση με τα κουφώματα από τα υπόλοιπα υλικά. Στη μελέτη επισημαίνεται πως για την παραγωγή παραθύρων από PVC απαιτείται 8 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα χρειαστεί για να παραχθεί ένα ξύλινο.

 

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου είναι ακόμα υψηλότερη από του PVC αφού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού για την ηλεκτρόλυση του στοιχείου από τις πρώτες ύλες του. Εδώ αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται στη παραγωγή αλουμινίου, τονίζει πως η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας κατά μονάδα βάρους προϊόντος και γενικότερα η πιο ενεργoβόρος όλων των βιομηχανιών!

 

Τα νούμερα είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες: H αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου καταναλώνει ενέργεια που θα αρκούσε για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως!

Εγγραφή
newsletter

newsletter

EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanish